۞ حـدیـث روز :
ثَلاثُ خِصالٍ تَجْتَلِبُ بِهِنَّ الْمَحَبَّةُ: الاْنْصافُ فِی الْمُعاشَرَةِ، وَ الْمُواساةُ فِی الشِّدِّةِ، وَ الاْنْطِواعُ وَ الرُّجُوعُ إلی قَلْبٍ سَلیمٍ. سه خصلت جلب محبّت می کند: انصاف در معاشرت با مردم، هم دردی در مشکلات آنها، همراه و همدم شدن با معنویات.

موقعیت شما : صفحه اصلی » 3khabar » اجتماعی » اخبار ویژه » خبر فوری
  • شناسه : 15647
  • 11 آوریل 2022 - 21:55
  • 312 بازدید
  • ارسال توسط :
بررسی ۶۳۸ پرونده تخلف ویژه مراکز بهزیستی در سال گذشته

بررسی ۶۳۸ پرونده تخلف ویژه مراکز بهزیستی در سال گذشته

یکی از مقامات ارشد سازمان بهزیستی از بررسی ۶۳۸ پرونده اعم از صدور پروانه، توسعه و تخلف مراکز بهزیستی در سال گذشته خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سه خبر؛ معاون مشارکت‌های مردمی، توانمندسازی و امور مجلس سازمان بهزیستی از بررسی ۶۳۸ پرونده اعم صدور پروانه، توسعه و تخلف مراکز بهزیستی در سال گذشته گفت: در همین ارتباط سال قبل ۴۳۳ کمیسیون نظارت استانی و ۱۲ کمیسیون عالی در بهزیستی تشکیل شده است.

امیرحسین عرب‌زاده با اشاره به اصلاح مواد یک و هفت قانون اجرایی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، افزود: پس از این اصلاحات این قانون در تاریخ ۱۸ اسفند ۹۹ توسط ریاست جمهوری وقت به همه دستگاه‌ها ابلاغ شد و براساس آن تمام دستگاه‌ها و سازمان‌ها مکلف شدند که هرگونه مجوز فعالیت را از طریق ثبت در “درگاه ملی مجوز‌های کسب و کار” صادر کنند.

وی تصریح کرد: بر اساس این اصلاحیه دستگاه‌ها و سازمان‌ها مکلف شدند از تاریخ ۱۸ اسفند ۹۹ تا ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ تمامی فرایند صدور مجوز را مطابق این دستورالعمل عملیاتی کنند و سازمان بهزیستی نیز براساس تکلیفی که برعهده داشت با هیئت مقررات‌زدایی زیرمجموعه وزارت اقتصاد و دارایی همکاری لازم را انجام داد.

معاون مشارکت‌های مردمی، توانمندسازی و امور مجلس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه ۱۲ نوع مجوز اصلی توسط سازمان بهزیستی صادر می‌شود، گفت: زیرمجموعه این تعداد مجوز اصلی، ۹۹ مجوز در حوزه‌های متفاوت توسط بهزیستی صادر می‌شود که این مجوز‌ها شامل مراکز نگهداری، مراکز توانمندسازی و … است.

عرب‌زاده با بیان اینکه هم اکنون همه فرایند‌های صدور مجوز در “درگاه ملی مجوز‌های کسب و کار” صورت می‌پذیرد، اضافه کرد: بهزیستی در امر مجوزدهی، نظارت و یا ابطال مجوز بر روی موسسات خود از طریق بازرسان به صورت حضوری و غیرحضوری نظارت کافی دارد و این کار در سطح استان و شهرستان به صورت مستمر انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که چنانچه خانواده‌ها با تخلفی از سوی مراکز روبرو شوند به چه طریقی این موارد را به سازمان بهزیستی انتقال دهند، افزود: خانواده‌ها می‌توانند موارد را از طریق سازمان بازرسی مستقر در ادارات بهزیستی منتقل و ناظران ما نیز موظفند در کوتاه‌ترین زمان ممکن موضوعات را پیگیری و نتیجه آن را اعلام کنند.

معاون مشارکت‌های مردمی، توانمندسازی و امور مجلس سازمان بهزیستی با اشاره به بررسی ۶۳۸ پرونده اعم صدور پروانه، توسعه و تخلف مراکز بهزیستی در سال گذشته گفت: در همین ارتباط سال قبل ۴۳۳ کمیسیون نظارت استانی و ۱۲ کمیسیون عالی در بهزیستی تشکیل شده است.

عرب‌زاده، ادامه داد: در سال گذشته نیز چندین مورد تخلف در کمیسیون ماده ۲۶ سازمان مورد بررسی قرار گرفت که در برخی از موارد به صاحبان موسسات تذکر و در چند نوبت نیز منجر به لغو مجوز شد.

وی، تصریح کرد: در موضوعات تغذیه‌ای، فضای فیزیکی، مسائل آتش‌نشانی و عدم حضور مدیر فنی در مراکز از مواردی است که بهزیستی به طور جدی آن‌ها را بررسی می‌کند.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*