به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سه خبر،در چهارشنبه سوریهای کهن هرچند مردم آتش که در فرهنگ ایران باستان از عناصر مقدس و تطهیر کنندهای پاک است را روشن می کردند و از روی آن میپریدند اما هیچگونه خطر و آسیبی برای آنها نداشت و بلکه باعث ایجاد موجی از شادمانی و دورهمیهای دوستانه بود. اما […]
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سه خبر،در چهارشنبه سوریهای کهن هرچند مردم آتش که در فرهنگ ایران باستان از عناصر مقدس و تطهیر کنندهای پاک است را روشن می کردند و از روی آن میپریدند اما هیچگونه خطر و آسیبی برای آنها نداشت و بلکه باعث ایجاد موجی از شادمانی و دورهمیهای دوستانه بود.
اما در دهههای اخیر به ویژه از دهه ۸۰ به بعد شوربختانه جشنهای چهارشنبه سوری به سمت و سوی دیگری کشیده شد و دیگر روشن کردن آتش و پریدن از روی آن و بیان جملات آهنگین کمرنگ شده و این سنتهای زیبا جای خود را به آتش بازی با جان افراد داده است.
در این دو دهه ترقه، بمبهای آتش زا و نارنجکهای دستی جای آتش بازی سنتی را گرفتند و برگزاری جشنهای چهارشنبه سوری اصیل از مسیر دیرین خود به انحراف کشیده شد.
استفاده از این آتش زنههای خطرناک در طول سالهای اخیر موجب بروز خسارتهای جانی و مالی زیادی برای خانوادهها به ویژه قشر نوجوان شده است و والدین زیادی را داغدار عزیزانشان کرد.
افراد زیادی در طول این دو دهه جان یا سلامتی خود را فدای آتش بازیهای مخرب چهارشنبه سوری کردهاند و انفجار مواد آتشزا باعث ویرانی خانهها و مکانهای زیادی شده است.
با وجود تکرار مکرر خطرناک بودن مواد آتشزا در جشنهای چهارشنبه سوری، باز هم هستند کسان زیادی که هنوز سرشان به سنگ بلای ویرانگر این پدیده نامیمون نخورده و همچنان به دنبال هیجان کاذب آتش بازی هستند.
انفجار دست سازههای آتش زنه مانند ترقه یا نارنجک کام شیرین بسیاری از خانوادهها را تلخ کرده اما سایه سنگین این هیجان دورغین کماکان بر سر خانوادهها و جامعه ما عیان است.
هر چند همه ساله در آستانه چهارشنبه سوری خوشبینانه امید داریم که پدیده نامیمون و نازیبای استفاده از آتش زنههای دستساز کاهش یابد اما شوربختانه هر سال باز هم شاهد بروز حوادث تلخ نظیر انفجار این مواد هستیم.
انفجار مواد محترقه تنها به فرد استفاده کننده آن آسیب نمیزند بلکه موجب وحشت و رنجش حتی بروز حوادث غیرمترقبه برای رهگذران و عابران و خودروها نیز میشود و بسیار دیده شده که عابران یا سرنشنینان خودروها با صدای انفجار این مواد دچار رعشه و ترس شدهاند و افرادی چون ماداران باردار و افراد مسن یا کسانی که بیماری های زمینه ای مانند قلبی یا ریوی داشته اند، آسیب دیدهاند.
افزون بر انسانها، پرندگانی که در شاخسار درختان ماوا و لانه گزیدهاند نیز از صدای دهشتناک مواد محترقه در امان نیستند و چه بسا که بر اثر استرس زیاد ناشی از ترس جان خود را از دست می دهند یا مجبور به ترک لانههای خود میشوند.
طبق آمار سازمان پزشکی قانونی، حدود ۷۰ درصد تلفات چهارشنبه آخر سال افراد زیر ۳۰ سال هستند و آمارهای این سازمان نشان میدهد که در حوادث چهارشنبه سوری چهار سال گذشته (۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲) تعداد ۷۸ نفر در کشور جان خود را از دست دادند که بیشترین آن مربوط به سال ۱۴۰۱ با ۲۸ کشته بوده است و از کل افراد فوت شده در این حوادث ۶۵ نفر مرد و ۱۳ نفر زن هستند.
بر اساس همین گزارش، در چهار سال گذشته رده سنی افراد فوت شده در حوادث چهارشنبه سوری بین ۲.۵ تا ۶۴ سال بود و در میان فوت شدگان شاهد مرگ کودکان زیر ۶ ساله نیز بوده ایم که قربانی بیمبالاتی پدر و مادر و یا اطرافیان خود در تولید و استفاده از مواد محترقه شدهاند.
آن دسته از کسانی که به جای بازگشت به اصل جشن چهارشنبه سوری به دنبال لحظه ای هیجان دورغین هستند، افزون بر اینکه برای خود و اطرافیان موجب دردسر و آسیب میشوند، برای نیروهای خدمات رسانی مانند آتش نشانی و فوریتهای پزشکی هم زحمت و چالش مضاعف ایجاد میکنند.
آماده باش کامل نیروهای آتش نشانی ایلام برای چهارشنبه سوری
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری ایلام در این زمینه گفت: ۱۶ نقطه شهر برای استقرار خودروهای آتش نشانی در چهارشنبه سوری شهر ایلام در نظر گرفته شده است.
آتش پاد دوم نصرتاله لطفی افزود: تمهیدهای عملیاتی برای روزهای آخر سال و شبهای قدر و استقرار تیمهای عملیاتی آغاز شده است و هر چه به اواخر سال نزدیک میشویم تعداد تیمها با توجه به شرایط خاص ترافیکی که در شهر وجود دارد، افزایش مییابد.
وی با اشاره به احتمال افزایش آتش سوزیها در روزهای پایانی سال تصریح کرد: با توجه به احتمال افزایش اتفاقهای ناگوار به علت چهارشنبه سوری، افزایش سرعت عمل آتش نشانیها در پاسخگویی و مدیریت حوادث مد نظر است.
لطفی ادامه داد: در شب چهارشنبه سوری تیمهای عملیاتی با استفاده از تمام ظرفیتهای سازمان آتش نشانی آماده میشوند و استقرار پیدا میکنند که برای این موضوع تمام آتش نشانهای ایلام فراخوان میشوند.
وی تاکید کرد: اقداماتی از ۱۳ اسفند در نقاط مختلف شهر ایلام انجام شده تا چهارشنبه سوری به چهارشنبه سوزی تبدیل نشود که از جمله این برنامهها میتوان برگزاری مانور تخصصی امداد و نجات و خاموشی آتش با محوریت مراکز درمانی و اقامتی و آموزشهای شهروندی اشاره کرد.
لطفی با بیان اینکه بیشترین قشر آسیب پذیر در این خصوص نوجوانان و کودکان هستند، یادآور شد: برنامه های آموزشی و آگاه سازی توسط آتش نشانان در مدارس مختلف اجرا شده است.
وی با اشاره به اقدامهای فرهنگی و آموزشی در سطح شهر، یادآور شد: تولید و توزیع کلیپهای آموزشی و نصب پوسترهای هشدار دهنده در سطح شهر از جمله برنامههای آموزشی در مورد مخاطرات چهارشنبه سوری است.
والدین از آموزش فرزندان خود نسبت به مخاطرههای چهارشنبه سوری غافل نشوند
مدیرکل پزشکی قانونی ایلام نیز گفت: هرچند در سه سال گذشته ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ هیچگونه تلفات ناشی از حوادث چهارشنبه سوری در استان ایلام گزارش و ثبت نشده است اما با این وجود خانواده ها باید هشدارهای لازم را برای نوجوانان خود جدی بگیرند.
محمد سعید امامینیا تاکید کرد: باید توجه کرد هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی سنت چهارشنبه سوری میتواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیرقابل جبرانی را برای خانوادهها به ویژه قشر نوجوان در پی داشته باشد.
وی افزود: خانوادهها نیز در این میان و در پیشگیری از حوادث نقش مهمی ایفا میکنند چرا که شاید موضوع ایمنی و پیشگیری از حوادث مربوط به چهارشنبه سوری برای گروه سنی نوجوانان زیاد جالب توجه نباشد اما آنها مجبورند در استفاده از ترقه، فشفشه، نارنجک و بمبهای دست ساز و هر گونه وسایل آتش بازی، محدودیتهایی را از سوی خانوادهها متحمل شوند.
امامینیا ادامه داد: اما میتوان با بیان این موضوع که بازی با مواد محترقه توسط نوجوانان در حکم بازی خطرناک با زندگی و سلامت خود آنها استْ آموزش در این زمینه برای قشر نوجوان و خانواده ها ضروری و لازم است و آگاه سازی والدین و فرزندان نوجوان آنها از بروز اغلب حوادث از جمله حوادث مخرب چهارشنبه سوری جلوگیری میکند و میزان آن را کاهش میدهد.
وی یادآور شد: آموزش کودکان و نوجوانان باعث میشود که از حوادثی مانند چهارشنبه سوری درک درستی داشته باشند چرا که آنها در مقابل مواد محترقه و منفجره و آتشبازی آسیب پذیر هستند و انتظار می رود والدین نسبت به فرزندان کودک و نوجوان مسئولیت کنترلی داشته باشند.
باتوجه به اینکه خواه ناخواه استفاده از مواد محترقه دست ساز برای چهارشنبه سوری توسط افراد انجام می گیرد اما چه بهتر برای کاهش خسارت های جبران ناپذیر ناشی از چهارشنبه سوری، مکان هایی برای تخلیه هیجان نوجوانان جهت استفاده از مواد آتشزنه در نظر گرفته شود و با اجرای تهمیدهای ایمنی و مدیریت آن، افزون بر اینکه خانواده ها و فرزندان آنها ساعات شادی را سپری و هیجان خود را تخلیه میکنند، بروز حوادث ناشی از مواد آتش زا نیز کاهش مییابد.
امید است در چهارشنبه سوری امسال با رعایت حقوق یکدیگر و اجتناب از رفتارهای پرمخاطره، سال جاری آرام، ایمن و بسیار کم خطرتر نسبت به سالهای گذشته به پایان برسد و جان و سلامت خود و دیگران را برای شادی های لحظه ای به مخاطره نیندازیم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به پایگاه خبری تحلیلی "3خبر" می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.